Ontmoet team LEX: Maarten de Vocht

Bureau LEX advies & advocaten

A blog post example

Wellicht ken je Bureau LEX al, hebben we samen al eens koffie gedronken, of kom je net op onze website terecht en is dit je eerste aanraking met Bureau LEX. Ons team maakt Bureau LEX. We stellen het team dan ook graag aan je voor. Vandaag bijt advocaat en tevens één van de twee eigenaren van Bureau LEX het spits af: Maarten de Vocht.

 

Studententijd

Of Maarten altijd al wist dat hij de advocatuur in wilde? Zeer zeker. “Mijn vader was advocaat, alhoewel ik als jong ventje altijd dacht dat hij ‘zakenman’ was. Uiteindelijk begreep ik wat het vak  inhield. Ik was er daarna al snel over uit dat ik advocaat zou worden. (En zoals vele rechtenstudenten zullen beamen: ook een beetje omdat ik niet echt wist wat ik anders wilde gaan doen). In Maastricht begon ik met studeren (lees: genieten van het studentenleven). Na twee jaar vond de universiteit dat ik voldoende had gefeest en mocht ik vertrekken. Halsoverkop een andere studie beginnen zag ik niet zitten. Ik vond een baantje en heb een half jaar gespaard om op reis te gaan. Na een prachtige reis te hebben gemaakt door Australië en Azië begon ik opnieuw (en dit keer wat serieuzer) met de studie rechten aan Tilburg University, waar ik nominaal afstudeerde. Hierna besloot ik nog een keer de rugzak om te doen en dit keer samen met een goede vriend Zuid- en Midden-Amerika te ontdekken.”

 

Het werkveld in

Na deze mooie reizen en studententijd was het tijd om aan de slag te gaan. 2011, de arbeidsmarkt was netjes gezegd.. niet optimaal. “Na een half jaar op een HR-afdeling bij een groot bedrijf begon ik als advocaat-stagiair bij een kantoor in Eindhoven. Hier heb ik veel verschillende zaken behandeld:, van strafrecht tot echtscheidingen, van omgangszaken tot bouwzaken. Bij dit kantoor heb ik erg veel ervaring op kunnen doen en veelal mijn eigen praktijk gedraaid. In de tussentijd werd ik bestuurslid van de Jonge Balie. Via de Jonge Balie ontmoette ik mijn uiteindelijk compagnon Ivo. We werden vervolgens collega’s bij het kantoor waar hij al werkte. Daar hebben we ontzettend veel samengewerkt en kwamen we erachter dat we een goed team zijn. We spraken uit dat we hoe dan ook zouden blijven samenwerken, of dit nou in een al bestaande setting zou zijn of dat we samen een kantoor zouden starten. Duidelijk was dat we een goede klik hadden op persoonlijk en zakelijk vlak: samen zouden we verder gaan. Na nog een paar jaar te hebben samengewerkt op een volgend kantoor besloten we het zelf te gaan doen, met al onze ervaring op zak en op onze eigen manier.”

 

Ontmoet team LEX Maarten de Vocht

 

Ondernemen

“Voor mij was het een grote stap om een eigen kantoor te beginnen, dat was voor mij helemaal nieuw. Maar het ondernemen vind ik heerlijk, echt een verademing. Het in loondienst werken was comfortabel, maar je merkt dat je niet gek veel aan het bedrijf zelf kan veranderen. Dat wordt nou eenmaal bepaald door de eigenaren. De vrijheid van ondernemen is ontzettend fijn, net als het feit dat je ergens mee bezig bent waar je trots op kunt zijn. Mijn ambitie is om het kantoor groter te maken. Ik vind het inspirerend dat je als ondernemer echt de regie bepaalt, je eigen tent hebt en daarvoor ook alle verantwoordelijkheid draagt. Als er iets niet goed gaat los je dat zelf op. Mijn drijfveer zijn onze cliënten en de medewerkers. Het is tof om te zien dat cliënten een goed woord voor je doen en je op die manier verder bouwt aan het kantoor. Het is ook echt fijn om te zien dat medewerkers plezier hebben op kantoor en zich ontwikkelen.”

“Mijn doelen? Met het kantoor in Eindhoven en omstreken een gevestigde naam worden. Als advocatenkantoor en werkgever. Een persoonlijk doel? Ik wil altijd in het vakgebied blijven groeien.”

 

Persoonlijke aanpak

Wat maakt jou uniek in de advocatuur? “Ik ben integer: ten opzichte van cliënten maar ook ten opzichte van de wederpartij. Ik zou mezelf geen totale pitbull willen noemen. Ik sta voor mijn cliënten en ga voor ze door het vuur, maar wel op mijn eigen manier. Ik blijf vrij neutraal en kalm. Ik bouw ook graag een goede vertrouwensband op met mijn cliënt, om ervoor te zorgen dat hij of zij meteen achter me staat en we een goed team kunnen vormen. Veel advocaten houden afstand (wat enerzijds ook goed is, je bent niet je cliënt), maar het inleven in de cliënten en de betreffende situatie is naar mijn mening van belang om tot een goed einde te komen. Dit is overigens iets wat voor het gehele team geldt: wij matchen goed met onze cliënten. Een persoonlijke aanpak vind ik belangrijk. Ik ben niet bang om me in te leven in de cliënt of mijzelf wat kwetsbaarder op te stellen. Cliënten gaan vaak door een moeilijke of uitdagende tijd wanneer ze mij nodig hebben. Juist in die situatie die stap dichterbij zetten, volgens mij werkt dat. Een cliënt voelt zich dan gehoord én geholpen.”

 

Vrije tijd

“Tja, mijn antwoord is denk ik vrij standaard. Ik vind het leuk om veel mensen om me heen te hebben, gezellig een biertje doen in de kroeg en lekker te eten. Maar ik ben ook heel graag thuis, samen met mijn vriendin en kinderen. Een beetje aanrommelen in en om het huis. De projecten ‘moestuin’ en ‘kippen’ zijn daar een voorbeeld van, hoewel daar helaas meer tijd in gaat zitten dan ik vrij kan maken. De tijd die over is, besteed ik ook graag aan een rondje met de mountainbike.”

 

Vragenvuur

Schikken of procederen?
“Schikken. Een goede schikking moet voor beide partijen een beetje pijn doen, is mijn ervaring. Dat betekent dat iedere partij iets heeft gewonnen. Een schikking geeft opluchting en afsluiting. In mijn praktijk wordt een schikking vaak bereikt na of tijdens een procedure. Er wordt dus nog genoeg geprocedeerd en (ook) daar ligt mijn hart.”

Welk nummer zing je onder de douche (je favoriete nummer of all time)?
“Alles uit de jonge jaren van Elvis en The Beatles. Dat zijn korte nummers dus goed voor het klimaat.”

Beslagrecht of executierecht?“Het ene (beslag) is het voorportaal van het andere (executie). Beslag leggen is verrassen, druk leggen en verhaalsmogelijkheden veiligstellen. Tot executie komt het vaak niet, omdat de vordering op een andere manier wordt betaald of partijen een oplossing bereiken. Maar beslag zonder zicht op executie heeft naar mijn overtuiging weinig zin. Dus het antwoord is: beide!”

Zoet of hartig?
“Als het maar lekker is.”

Op welk onderdeel in je vak ben je kritisch?
“Ik zou graag zien dat de rechtspraak meer mensen en middelen krijgt. We hebben nu te maken met zeer lange doorlooptijden en daar zijn onze cliënten niet mee geholpen. Ik merk ook dat minder tijd wordt genomen om goede vonnissen te wijzen. Vaak worden dingen niet goed gezien of blijven zaken onbeantwoord. Dat kan frustreren.”

Nóg meer weten over ons? Geef ons een belletje!